ULTRAZVOK SRCA

Ultrazvočna preiskava srca je neinvazivna klinična preiskava, pri kateri z uporabo ultrazvočnih valov prikažemo delovanje in strukturo srca. Uporabljamo jo za določitev velikosti srčnih votlin, debeline srčne stene, opredelitev krčljivosti in relaksacije srčne mišice, delovanja srčnih zaklopk ter drugih parametrov.Poznamo dva načina ultrazvočnega prikaza srca, transezofagealnega in transtorakalnega. V kardiološki ambulanti navadno uporabljamo zadnjega, pri čemer pacient leži na boku, kardiolog pa si srce prikaže z ultrazvočno sondo preko kože prsnega koša. Da ultrazvočni žarki lahko dosežejo strukture pod kožo mora biti pacient od pasu navzgor gol, za boljšo prevodnost in kvalitetno sliko pa uporabljamo brezbarvni gel, ki ga nanesemo na kožo.Preiskava je neboleča.V primeru suma na redkejše strukturne bolezni srca, kot sta na primer odprt foramen ovale ali defekt pretina srčnih prekatov se odločimo za izvedbo ultrazvočne preiskave s kontrastnim sredstvom. Kontrastno sredstvo, ki ga vbrizgamo v periferno veno, običajno na roki, vsebuje mehurčke zraka, ki po krvi potujejo do srca in prikažejo pomembne anatomske spremembe, ki jih želimo dokazati.V Remedi ultrazvočno preiskavo srca lahko opravite z veljavi napotnico ali samoplačniško.

ULTRAZVOK TREBUHA

Ultrazvok trebuha je priporočljiv tudi kot preventivna preiskava  s katero preverimo zdravje trebušnih organov in pravočasno odkrijemo bolezenske spremembe. Z njim ugotavljamo tudi vzroke bolečin v trebuhu, sledimo razvoju bolezni in preverjamo učinke zdravljenja. Pomaga nam tudi pri izbiri najprimernejše nadaljnje diagnostične metode. Ultrazvočni pregled je neinvaziven, neškodljiv in neboleč. Pacient med ultrazvokom trebuha leži na hrbtu na postelji. Na sondo in na trebuh pacienta nanesemo gel s katerim omogočimo lažje drsenje po koži in ustvarimo boljši kontakt, ter na ta način zagotovimo boljši prenos ultrazvočnih valov ter s tem tudi kvalitetnejšo sliko.Zdravnik po vrstnem redu najprej pogleda jetra, žolčnik ter žolčne vode, nato trebušno slinavko, vranico, obe ledvici ter nadledvično žlezo. Po zgornjem delu trebuha pogleda še trebušno aorto in se pomakne proti spodnjemu delu nad sečni mehur in prostato pri moškem ter rodila pri ženski. Pregleda tudi stanje žil ter proste tekočine v trebušni votlini.

ULTRAZVOK ŠČITNICE

Ultrazvok ščitnice in vratu je pomemben pred posegi in sledenju uspešnosti zdravljena ter seveda za ugotavljanje bolezenskih sprememb mehkega dela vratu. Na vratu pregledujemo žleze slinavke (vnetja, kamni v izvodilih, tumorji), vratne bezgavke (vnetja, maligna obolenja) in odkrivamo ostala vnetja (zlasti avtoimunsko).Pomemben je tudi pri oceni stanja ščitnice, kjer dobimo podatke o velikosti, zgradbi, prekrvavljenosti ščitnice ter zaznamo tvorbe, ciste ter ocenimo stopnjo. Ultrazvočni pregled je neinvaziven, neškodljiv in neboleč. Pacient leži na hrbtu z nazaj nagnjenim vratom.

ULTRAZVOK VRATNIH ARTERIJ

Ultrazvočni pregled je temeljna preiskava pri odkrivanju zgodnjih in napredovalih ateroskleroznih sprememb na stenah vratnih arterij. Najpogostejše in najpomembnejše so take spremembe na glavni sprednji vratni arteriji (karotidni arteriji), še posebej na njenem razcepišču. Napredovale zožitve karotidnih arterij motijo prekrvavitev možganov in so pomemben vzrok možganske kapi.Poleg ugotavljanja sprememb na stenah in v svetlini arterij, nam sodobni ultrazvočni aparati omogočajo merjenje pretoka krvi v krvnih žilah. Aterosklerotične spremembe je pomembno odkriti zgodaj, še preden se pojavijo klinični znaki te bolezni, saj lahko napredovanje ustavimo s preventivnimi ukrepi in z zdravili.Za ultrazvočni pregled žil predpriprava ni potrebna. Preiskovanec med pregledom leži na hrbtu z nekoliko dvignjenim vzglavjem in odpetim ovratnikom.

ULTRAZVOK VEN NOG

Z ultrazvokom pregledamo stanje globokih in povrhnjih ven nog, tako lahko ugotovimo morebitno prisotnost krvnih strdkov ali vensko popušanje. Po preboleli venski trombozi slabo prehodne vene lahko privedejo do težjih oblik kroničnega venskega popuščanja. To je zelo pogosta bolezen, ki se kaže v obliki krčnih žil, sprememb na koži, odtekanje gležnjev ali celo kot golenja razjeda.Ultrazvočni pregled povrhnjih ven je potreben  kadar je zdravljenje invazivnejše. Sem spada operacija varic, pred termično znotraj žilnim zapiranjem večjih debel površinskih ven z laserjem ali radiofrekvenčno energijo. Preiskava pokaže povratni tok v venah pri venski bolezni.Ultrazvočni pregled je neinvaziven, neškodljiv in neboleč.Med pregledom globokih ven pacient leži na mizi, pri pregledu površinskih ven stoji. Najprej pregledamo globoke in nato še povrhnje vene nog. Tako lahko opredelimo bolezni, ki povzročajo otekanje in bolečine v nogah.

ULTRAZVOK PROSTATE

Ultrazvok prostate je priporočljiv tudi kot preventivna preiskava s katero preverimo njeno zdravstveno stanje in pravočasno odkrijemo bolezenske spremembe. Z njim ugotavljamo tudi vzroke za težave pri uriniranju, sledimo razvoju ev. bolezni in preverjamo učinke zdravljenja. Pomaga nam tudi pri izbiri najprimernejše nadaljnje diagnostične metode.Ultrazvočni pregled je neinvaziven, neškodljiv in neboleč. Pacient med ultrazvokom prostate leži na hrbtu na postelji. Na sondo in na spodnji del trebuha pacienta nanesemo gel s katerim omogočimo lažje drsenje sonde po koži in ustvarimo boljši kontakt, ter na ta način zagotovimo boljši prenos ultrazvočnih valov ter s tem tudi kvalitetnejšo sliko.Z ultrazvokom izmerimo velikost prostate in ocenimo njeno obliko.

ULTRAZVOK MEHKIH TKIV

Ultrazvočni pregled mehkih tkiv in sklepov je namenjen obsklepni mehkotkivni strukturi sklepov in mišičnih skupin, mišičnih kit in obsklepnih vezi. Z njim ugotavljamo ohranjenost mišičnih struktur in  morebitne vnetne spremembe. Omogoča zelo dobro zaznavanje površinskih, mehkotkivnih struktur, statične in dinamične.Ultrazvočni pregled je neinvaziven, neškodljiv in neboleč.Najpogostejši ultrazvočni pregledi se opravljajo za ramenske, komolčne, male sklepe rok in nog, kolčne sklepe in gleženjske sklepe. Pomembno je, da je med pregledom sklep, ki ga pregledujemo gibljiv, zato pacient med pregledom sedi ali leži, tako položaj sklepa med ultrazvokom premikamo da ocenimo potek obsklepnih struktur.