KARDIOLOGIJA

Beseda kardiologija izhaja iz latinske besede cor – srce. Že ime nam pove, da gre za področje medicine, ki se ukvarja z boleznimi srca. Pomembno je, da pravočasno prepoznamo morebitne težave in jih ustrezno zdravimo. Zdravje srca najbolje preverimo s kardiološkim pregledom.Ta obsega pogovor o bolnikovih težavah in klinični pregled ter dodatne preiskave:
 • EKG PREISKAVO: preiskava pri kateri s pomočjo elektrod, ki jih namestimo na prsni koš in okončine spremljamo pravilno ritmično delovanje  srca, motnje v ritmu in iščemo  znake ishemične bolezni srca.
 • OBREMENILNO TESTIRANJE: preiskava se izvaja na prilagojenem kolesu, kjer se na začetku nizka obremenitev postopno povečuje. Pri tem se spremlja  EKG in krvni tlak. Uporablja se za diagnostiko ishemične bolezni srca, spremljanje gibanja krvnega tlaka in srčne funkcije pred, med in po obremenitvi, ob motnjah srčnega ritma in kot preventivni pregled.
 • ULTRAZVOK SRCA: preiskava, kjer s posebno napravo, ki je sestavljena iz sonde, ki oddaja ultrazvok in sprejemnika, ki zaznava odboj ultrazvoka od tkiva, na ekranu opazujemo delovanje srca. Izvaja se pri sumu na okvaro srčnih zaklopk, sumu na srčno popuščanje, vnetju srčne mišice ali srčne ovojnice, po infarktu, po pljučni emboliji, pri motnjah ritma, pri bolezni aorte, pri boleznih srca zaradi povišanega tlaka ali sladkorne bolezni.

PULMOLOGIJA

Pulmo – pljuča so organ, s katerim dihamo. Pulmologija je veja interne medicine, ki se ukvarja z odkrivanjem in zdravljenjem bolezni pljuč in spodnjih dihalnih poti.PULMOLOŠKI PREGLED IN ZDRAVLJENJEPulmološki pregled se začne s telesnim pregledom pacienta in pogovorom o njegovih težavah. Tako si zdravnik ustvari svojo začetno diagnozo, ki jo nato potrdi ali ovrže z dodatnimi preiskavami, med katere spadajo:RENTGENSKO SLIKANJE PLJUČGre za slikanje prsnega koša s pomočjo rentgenskih žarkov, ki nam omogočajo pogled v notranjost telesa. Ta metoda nam pomaga postaviti diagnozo bolezni organov prsnega koša. Kljub temu, da je rentgensko sevanje za naše telo nevarno, je doza sevanja, ki se sprosti ob rentgenskem slikanju pljuč tako majhna, da ne ogroža našega zdravja.TESTI PLJUČNE FUNKCIJE
 • SPIROMETRIJA: s tem testom merimo funkcionalno pljučno kapaciteto posameznika. Meritev se opravi tako, da pacient globoko vdihne in nato čim hitreje izdihne zrak v poseben aparat, imenovan spirometer. Odstopanje od povprečnih vrednosti nam odkrijejo različne kronične bolezni pljuč kot sta na primer astma in kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB).
 • METAHOLINSKI TEST: test, s katerim lahko potrdimo ali ovržemo bronhialno hiperaktivnost, ki se pojavlja predvsem pri astmi. Poteka s pomočjo vdihavanja raztopine metaholina, ki pri ljudeh, ki so nanj občutljivi (astmatiki ali oboleli za KOPB), povzroči krčenje bronhijev in tako zmanjša  nekatere dinamične volumne pljučne funkcije. Po vdihavanju metaholina se opravi spirometrija. Tako se določi, za koliko se je zmanjšal maximalen pretok zraka v prvi sekundi po metaholinskem testu.
 • DIFUZIJSKI TEST: določi difuzijsko kapaciteto pljuč, ki nam kaže delovanje najbolj nežnih, perifernih struktur pljučnega tkiva. S tem testom  posredno ugotavljamo motnje v prehajanju kisika iz vdihnjenega zraka v alveolih v kri in  obratno pot  CO2 iz krvi v alveolarni  prostor.

ALERGOLOGIJA

Alergije so ena najpogostejših kroničnih bolezni sodobnega časa, ki mnogim povzročajo velike neprijetnosti in težave. Nastanejo kot preveč silovit odgovor našega imunskega sistema na snov, ki za veliko večino ljudi  ni nevarna in je v okolju precej pogosta. Zgodnje prepoznavanje in ustrezno zdravljenje lahko težave v veliki meri odpravi.Alergije odkrivamo z VBODNIM KOŽNIM ALERGIJSKIM TESTIRANJEM. Gre za preiskavo, pri kateri na kožo podlakti nanesemo različne alergene, skozi njih vbodemo z lanceto v kožo in opazujemo reakcijo, ki se pojavi po nekaj minutah. Rezultati nam pomagajo postaviti diagnozo in določiti način zdravljenja.Kontaktno alergijo na koži diagnosticiramo  s KRPIČNIM ALI EPIKUTANIM TESTIRANJEM. Testne alergene nanesemo na hrbet. Preobčutljivostno reakcijo odčitamo po dveh in treh dneh.

DERMATOVENEROLOGIJA

Dermatovenerologija je veja medicine , ki se ukvarja s prepoznavanjem in zdravljenjem bolezni kože in spolnih bolezni. Koža je največji in najbolj viden organ našega telesa, zato je za naše dobro počutje še posebej pomembna. Poleg tega je zdrava koža tudi lepša, bolj sijoča in odpornejša na vsakodnevni stres.Bolezni kože so zelo raznolike, zato se osnovni dermatološki pregled, ki vključuje telesni pregled in pogovor o bolnikovih težavah,  pogosto nadgradi z dodatnimi preiskavami:
 • DERMOSKOPIJA PIGMENTNIH SPREMEMB KOŽE: s posebno napravo, ki poveča sliko 10 do 20x- dermatoskopom, opazujemo kožne spremembe. Z njim lahko opazimo nepravilnosti pigmentnih znamenj, ki jih s prostim očesom ne moremo zaznati. Sliko lahko shranimo in jo ob kontrolnem pregledu primerjamo z novo.
 • KIRURŠKA ODSTRANITEV SUMLJIVIH PIGMENTNIH ZNAMENJ IN TUMORJEV S HISTOLOŠKO PREISKAVO: sumljiva pigmentna znamenja v celoti izrežemo in jih pošljemo na histološko analizo. Tam tkivo pregledajo pod mikroskopom in nam pomagajo postaviti dokončno diagnozo.
 • DIAGNOSTIČNI KIRURŠKI POSEGI KOŽNIH SPREMEMB S HISTOLOŠKO PREISKAVO: v nejasnih primerih potrdimo dokončno diagnozo različnih vnetnih dermatoz tako, da izrežemo manjši košček tkiva in ga pošljemo na histološko preiskavo.
 • ODSTRANJEVANJE BENIGNIH KOŽNIH SPREMEMB Z RADIOFREKVENTNO IN LASERSKO METODO: Na ta način lahko odstranimo razširjene kapilare na obrazu in spodnjih okončinah, starostne bradavice, sončne pege, navadne bradavice in pecljate fibrome. Poseg poteka ambulantno, v lokalni anesteziji.
 • ODSTRANJEVANJE BENIGNIH KOŽNIH SPREMEMB S KRIOTERAPIJO : gre za postopek, pri katerem odstranimo starostne bradavice, sončne pege in navadne bradavice s pomočjo tekočega dušika, ki povzroči površinsko omrzlino in s tem uniči površinsko ležeče kožne spremembe.
 • EKSKOHLEACIJA: je mehanična metoda pri kateri uporabljamo ostro žličko s katero odstranimo navadne moluske, pecljate bradavice, zmehčane navadne bradavice, kožne rožičke in podobno.

FLEBOLOGIJA

Flebologija je veda, ki se ukvarja z odkrivanjem in zdravljenjem bolezni ven. V začetnih fazah bolezni vidimo po spodnjih okončinah razširjene kapilare ali teleangiektazije in manjše krčne žile ali varice, ko bolezen napreduje opazimo večje krčne žile, otekanje in rdečino goleni, vnetje povrhnjih ven in nazadnje vensko golenjo razjedo. Preventivni ukrepi, zgodnje odkrivanje in zdravljenje bolezni ven so ključni da preprečimo napredovanje kronične bolezni ven.V okviru flebološke dejavnosti izvajamo:
 • PREGLED VEN NOG Z BARVNIM ULTRAZVOKOM: v okviru tega pregleda preverimo delovanje povrhnjega in globokega venskega sistema spodnjih okončin. Izmerimo širino vene, njeno stisljivost, določimo smer toka krvi v veni in učinkovitost delovanja venskih zaklopk, ki normalno tok krvi usmerjajo proti srcu. Natančno ugotovimo katere vene so varikozno spremenjene, oziroma ali je v veni prisoten strdek ali tromb.
 • ODSTRANJEVANJE KRČNIH ŽIL IN TELEANGIEKTAZIJ S SKLEROTERAPIJO S PENO: poseg, kjer sklerozacijsko sredstvo, ki ga običajno spenimo, vbrizgamo v varikozno spremenjeno veno in namestimo kompresijsko terapijo (el. povoj ali kompresijsko medicinsko nogavico),  opravimo ambulantno. Na ta način dosežemo, da se varikozno spremenjena žila počasi zabrazgotini in je s prostim očesom ne vidimo več. S metodo lahko zdravimo tudi večje teleangiektazije. Ker je količina sklerozacijskega sredstva, ki ga lahko uporabimo naenkrat omejena, opravimo običajno 3-6 terapij, v razmiku 2-3 tedne, odvisno od klinične slike. Kompresijsko zdravljenje svetujemo še 1 -2 meseca po zadnji terapiji.
 • LASERSKO ODSTRANJEVANJE DROBNIH ŽILIC PO SPODNJIH OKONČINAH: teleangiektazije lahko zdravimo tudi z lasersko terapijo. 1 mesec pred in 1 mesec po terapiji se po zdravljenih mestih ne smemo sončiti. Poseg opravimo ambulantno, isto mesto je potrebno zdraviti večkrat ( 2-4 x), odvisno od klinične slike v razmikih 4-6 tednov.
 • ZDRAVLJENJE KRČNIH ŽIL Z ENDOVENSKIMI METODAMI (LASER, RADIOFREKCENCA) AMBULANTNO V LOKALNI ANASTEZIJI: pomembna pridobitev za zdravljenje večjih krčnih žil je endovensko ali radiofrekvenčno (RF) zdravljenje. Poseg se opravi ambulantno v lokalni anesteziji. Z lasersko ali RF energijo zapremo varikozno spremenjene vene, ki več ne opravljajo svoje funkcije, oziroma povzročajo kronično vensko popuščanje. Manjše, stranske veje odstranimo s t.i. miniflebektomijami, kjer skozi 1-2 mm velike odprtinice v koži mehanično odstranimo varikozno spremenjene vene, kar ima za posledico zelo dober estetski rezultat. Po posegu namestimo medicinske kompresijske nogavice in bolnik lahko takoj hodi. Kompresijo čez dan svetujemo še 1-3 mesece.
 • ZDRAVLJENJE KRONIČNIH RAN S SODOBNIMI OBLOGAMI IN KOMPRESIJO: pri zdravljenju kroničnih ran, je naprej potrebno postaviti pravilno diagnozo. Za vse rane velja, da se pri lokalnem zdravljenju s sodobnimi oblogami za rane ravnamo po Falangovi klasifikaciji. Pri tem je pomembno, da ocenimo stopnjo izločka iz rane in barvo dna, ter stanje okolne kože. Uporabljamo gele, alginate, pene, hidrokoloide, obloge z dodatki srebra, medu in nekaterih antiseptikov, redkeje pa še druge sodobne obloge za rane. Pri venski golenji razjedi, kompenziranem srčnem popuščanju in limfedemih zdravljenje vedno kombiniramo s kompresijo. Na začetku zdravljenja namestimo kratko-elastične kompresijske sisteme, ki lahko ostane na okončini čez noč do 1 teden, ko oteklina uplahne nadaljujemo s kompresijskimi medicinskimi nogavicami. Pomembno je da se bolnik dovolj giba ali izvaja stopalne vaje. Pri kroničnem venskem popuščanju in limfedemih svetujemo tudi venoaktivna zdravila.
 • PREGLED PERIFERNIH ARTERIJ S CW DOPPLERJEM: periferna arterijska bolezen, kjer pride do zoženja, kasneje pa lahko tudi zapore arterij na spodnjih okončinah je pogosta bolezen starejše populacije. Z manšetno, ki jo namestimo na spodnjo in zgornjo okončino in žepnim ultrazvokom – CW Doppler lahko natančno izmerimo arterijske pritiske na spodnjih in zgornjih okončinah in tako ugotovimo kakšna je prekrvavitev udov. Napredovala arterijska periferna bolezen je lahko vzrok za nastanek arterijskih ali mešanih arterijsko venskih razjed. V takih primerih je tudi kompresijsko zdravljenje drugačno. Preiskava je pomembna tudi za bolnike s sladkorno boleznijo.

NEVROLOGIJA

Je medicinska veda, ki se ukvarja z boleznimi centralnega in perifernega živčnega sistema. Pri nas vam poleg pogovora in celotnega nevrološkega pregleda nudimo še ultrazvočno preiskavo vratnih arterij. Posebno pozornost posvečamo svetovanju in spremljanju bolnikov z multiplo sklerozo.

OTORINOLARINGOLOGIJA

Beseda je sestavljanka latinskih besed oto-, rhino-, laryngo-, -logy, ki v prevodu pomenijo veda o ušesih, nosu in grlu. Otorinolaringolog je zdravnik specialist kirurg, ki se ukvarja s širokim področjem bolezni glave in vratu, kamor spadajo tudi ušesa, nos in grlo. Delo otorinolaringologa obsega pregled pacienta, opravljanje, vrednotenje diagnostičnih postopkov in zdravljenje.Med pogostejše bolezni, ki jih zdravijo otorinolaringologi spadajo motnje sluha, ravnotežja, vonja in okusa, težave s glasom, dihanjem, požiranjem ter tumorji glave in vratu. Ukvarjajo se tudi s kirurgijo obraza in alergološkimi boleznimi tega področja, na primer seneni nahod.PREGLEDSpecialistični pregled se začne s pogovorom o pacientovih težavah. Sledi telesni pregled, ki je v tem primeru bolj usmerjen v področje glave in vratu. To pomeni, da zdravnik natančeje pregleda oči, ušesa, ustno votlino in pretipa vrat. Pri tem si pomaga z otoskopom, naglavno lučko, ogledalcem, spekulumom in loparčkom. S temi pripomočki lahko prikaže tudi strukture, ki niso neposredno vidne, kot je ušesni bobnič, glasilki, nosno votlino, grlo in prostor med nosom in grlom.Pregled traja približno 20 minut do pol ure.

ORTOPEDIJA

Je kirurška veja medicine, ki obravnava paciente s težavami kostno-mišičnega sistema. Specialisti ortopedije se ukvarjajo s poškodbami, okužbami, tumorji, degenerativnimi, prirojenimi bolezni kostno-mišičnega sistema in boleznimi hrbtenice. Med pogostejša stanja, ki jih obravnavajo ortopedi, spadajo zdrs medvretenčne hrbtenične ploščice, bolečine v kolenu in bolečine v kolku.PREGLEDPo pogovoru o pacientovih težavah, ortoped opravi telesni pregled. Pri tem se osredotoči na kostno- mišični sistem, kar pomeni, da podrobneje opazuje hojo, način premikanja, delovanje sklepov, moč in delovanje mišic. To mu pomaga, da opredeli kaj se s pacientom dogaja in postavi diagnozo.V okviru ambulantnega ortopedskega pregleda lahko ortoped opravi tudi določene terapevtske posege, na primer aplikacijo hialoronske kisline v obrabljene sklepe.Pregled traja približno 20 minut do pol ure.

PSIHIATRIJA

GINEKOLOGIJA

Je veja medicine, ki se »ukvarja z ženskami« oziroma obravnava bolezni ženskih reproduktivnih organov (nožnice, maternice, jajčnikov) in prsi. V to kategorijo spadajo urinska inkontinenca, prolaps pelvičnih organov, vnetje nožnice ali maternice, motnje menstrualnega cikla, neplodnost, rak in druge bolezni.V Remedi vam v okviru ginekoloških storitev ponujamo lasersko zdravljenje stresne urinske inkontinence, lasersko zdravljenje prolapsa pelvičnih organov, lasersko zdravljenje atrofije nožnice in lasersko zdravljenje sindroma ohlapne nožnice.